Portejbly 2008

expedice-bílý-tesák    naši členové    OK2TVW    Portejbly 2008

Vysílací aktivity v okolí Vyškova

Od bunkru je krásný výhled    Nadzemní bunkr

V loňském roce jsem neměl moc možností vyjížděl na portejbly. Bývalé zaměstnání mi bralo veškerý volný čas. V loni na podzim jsem udělal první výjezdy na okolní kopce a hned napoprvé jsem měl štěstí. Nad Vyškovem leží malá obec, která se jmenuje Lhota, tam jsem našel odbočku na polní cestu a na konci mě čekalo opravdu moc krásné místo. Kolem pár chat, ale to mi příliš nevadilo. Místní si na mě velice rychle zvykli a já se věnoval jen svému vysílaní. Udělal jsem tam docela dost pěkných spojení, ale nic jsem nezapisoval. Chodí tam velice pěkně Slovensko, Lojzík Senice mi dával na PMR 55+. Asi 20metrů od polní cesty jsem objevil dva vojenské bunkry. Ten první (nadzemní je ve velice špatném stavu, ale ten druhý stojí opravdu za řeč. Je to bunkr podzemní a při podrobném průzkumu jsem zjistil, že je dosti zachovalý. Zalíbil se mi natolik, že jsem začal jednat ve snaze používat tento objekt k našemu radioamatérskému konání. Nadmořská výška je 360m.n.m., tedy žádná sláva, ale myslím že to zase není až tak důležité.

Vchod do podzemí    Vnitřek podzemního bunkru




V letošním roce jsem začal jezdit po okolí Vyškova velmi brzy. Únor připomínal spíš jaro a já mohl vyrazit. Většinou se rozhodnu na poslední chvíli, který kopec zvolím. Jeden z mých prvních výjezdů byl na kopec nad Rousínovem. Z lokátoru JN89KE jsem udělal pěkných pár spojení a moc rár se tam vracím. Mezi Rousínovem a Slavkovem leží kopec Urban v nadmořské výšce 360m. Moc spojení jsem odtamtud neudělal (bylo špatné počasí), ale určitě se tam brzy vrátím a věřím, že udělat spojení nebude problém. Pohled na okolí opravdu stojí za to. Zatím největší radost mi udělal kopec nad obcí Švábenice. Ve výšce 379 metrů nad mořem, leží kóta U sakra JN89NG. Tak tady se mi opravdu dařilo. Výška není zase nijak závratná, ale nebyl problém udělat spojení na PMR s Petrem Petřvald. Tuto kótu bych rád do budoucna použil na menší expedici a samozřejmě z ní budu vysílat na připravované akci Moraváci na kopce.(Chystá se na květen, dotazy na ok2tvw@seznam.cz) Věřím že počasí nám bude přát i nadále a že se uslyšíme nejen z našich domácích QTH.


V sobotu 29.3.2008

jsem vyrazil na již dříve navštívený Urban JN89LE. Poslední výjezd nevyšel úplně podle mých představ (děsná zima a déšť) a tak jsem si to chtěl trošku vynahradit. Ráno bylo zataženo, ale relativně teplo, takže nic nebránilo vyrazit. Na kopec jsem se dostal bez větších problémů, vylezlo sluníčko a já začal dávat výzvy. Jedno z mých spojení na PMR bylo s Petrem Petřvald, který byl na portejblu. (Nebudu jmenovat všechna spojení, které jsem z tohoto kopce udělal, na opravdu malé rozdíly jsou shodné s Petrem Petřvald. Na převaděči OKOBF, jsem se pozdravil s Viktorem OK2TAR a pak jsem se většinou věnoval PMR. Den mi trošku pokazil problém s anténou (mechanická závada na konektoru), ale doma jsem to lehce opravil. Kóta Urban v nadmořské výšce 360 m.n.m, je opravdu dobrá a můžu ji jen doporučit.

Na neděli 30.3.2008

jsem si naplánoval výjezd na již známou kótu nad obcí Švábenice. Chtěl jsem osobně navštívit majitele pozemku, ale nezastihl jsem ho. Tak příště snad budu mít větší štěstí. Tento kopec je opravdu dost zajímavý a mám v úmyslu ho využívat k menším expedičním vysíláním. Opět jsem nebyl zklamán, krásné slunečné počasí dávalo záruku, že většina mých kamarádů bude na kopcích a já se hned po prvních výzvách přesvědčil, že se nepletu. Byly to žně, ozvala se fůra známých i turistických stanic a jen jsem se utvrdil v tom, že tady budu pobývat častěji.


Víkend 5. - 6.4.2008

Tak jako každý víkend, jsem opět vyrazil do přírody. Nemám v úmyslu psát o každém portejblu. Za chvíli by se čtenář určitě nudil a tak budu popisovat jen opravdu nová místa, které jsem navštívil. Jedno z nich je nad obcí Olšany a Habrovany. (49°14'21.064"N, 16°52'59.638"E). Ve výšce asi 350m.n.m.leží farma Bolka Polívky a to byl cíl mé cesty. Po krátké prohlídce farmy, jsem začal hledat vhodné místo k vysílání. To jsem našel na konci výběhů pro koně. Nevelká louka a hlavně klid od turistů, kterých tam bylo požehnaně. Zmapoval jsem kam až se dá z tohoto místa dovolat a ani mě to moc nepřekvapilo. Mluvil jsem s Lojzíkem Senica, s Petrem Petřvald a samozřejmě s Reném Chropyně, který tak jako každý víkend vysílal z Holého kopce u Přerova. Myslím, že toto místo je docela dobré k našim aktivitám a můžu ho opět jen doporučit.

A co příště? Můžete hádat nebo mi poslat tip.

[autor: OK2TVW]


[ zpět na hlavní stránku ] - [ kdo jsme ] - [ naši členové ] - [ OK2TVW ]