Bílý Tesák 2010

expedice-bílý-tesák    z akcí    bílý tesák 2010

Termín akce 2. a 3.10.2010
Místo konání - Velký Týnec u Olomouce

Protože rok 2009 uplynul bez vzájemného portejblování a ani prázdniny 2010 na tom nebyly o mnoho lépe, pokusil se OK2TAR sezvat členy a příznivce Expedice Bílý Tesák alespoň na dodatečnou podzimní akci spojenou s přenocováním v přírodě.

Po zmizení OK2TVW zmizel i kontakt a možnost domluvit táboření v tradičním termínu na kótě Buková. Jako náhrada byl tentokrát pro setkání zvolen nezalesněný, travnatý pozemek na severní straně kopce Hradisko u Velkého Týnce. Dohodnout táboření bylo poměrně snadné (majitelem je Corazon o. s.) a co hlavně - kopec poskytoval nádherný výhled do kraje a měl i velmi dobrou dostupnost z Olomouce a okolí. Kóta Hradisko není vysoká, nicméně na KV se z ní za dobrých podmínek dají dělat dobrá spojení do světa, VKV a UKV frekvence pokryjí i při malém výkonu půl Moravy. I CB-rádio tam obstojně „chodí“. Orientačním bodem pro účastníky byl oplocený areál Ponyklubu, který sídlí v zákoutí bývalého lomu „pod Skálou“, cca 450 metrů po pravé straně za Velkým Týncem směrem na Čechovice a Hostkovice. Areál Ponyklubu je dostupný autem, na kole, ba i přímou autobusovou linkou MHD č.712 a č.763 z Olomouce. Nicméně tím však lůno přívětivé civilizace končilo. Vrcholové vysílací partie byly za dnešního neutěšeného stavu polních cest (a po vydatných deštích, které akci předcházely) autem nedobytné. Vynosit vše potřebné by však měl průměrně zdatný portejblista zvládnout. Táboření ve stanech na louce bylo domluveno. Kdo chtěl mohl si podle libosti rozdělat oheň, postavit stožáry nebo při testování drátovek využít okolních vysokých stromů. Zázemí Ponyklubu dole u silnice poskytovalo dostupnost pitné vody i toalety (případně byla možnost zaparkovat uvnitř oploceného a střeženého areálu i auto).

Expedice však měla, mírně řečeno - velmi rozpačitý průběh. Přátelé z Přerova prý sice přijeli už v sobotu dopoledne, ale znechuceni rozmočeným terénem v údolí zase odjeli, aniž by podrobněji prozkoumali samotné stanoviště nahoře na kopci. Ruda Holice OK2SR4 jako už tradičně přijel do Týnce na kole. Pak se objevil i Zvíře Zlín OK9ZVZ s přítelkyní, následně Libor Vyškov OK2ARI a další. Bohužel nikdo z přítomných sebou nepřivezl klasickou portejblovou expediční aparatůru se kterou by se na kopci usadil. Kluci jen vyzkoušeli nějaké to spojení z ruční radiostanice na pendrekovou anténku, chvíli si popovídali, a pak vyrazili na další kótu nebo domů. Kromě jiného nás navštívil také neradioamatér - člověk, který jde (kvůli značnému dluhu) po stopě skrývajícího se a celostátně hledaného Ladislava C. OK2TVW. Jeho záslužná snaha zjistit podrobnosti ale současně rozjitřila více než dva roky staré vzpomínky některých přítomných radioamatérů. Od nich si Laďa pod různými záminkami popůjčoval radiostanice, aniž by je vrátil. Protože si opět uvědomili, že přišli o tisícové částky, je logické, že to na dobré náladě nepřidalo. Nechtíc jsme tak svou debatou vypustili z láhve jakéhosi zlého džina, který nechtěl odejít a kazil nám víkend. A tak, ač předpověď počasí slibovala teplou noc bezesrážek i slunečný příští den (což se nakonec potvrdilo), nenašel se nikdo, kdo by zůstal přes noc nebo se nějakou delší dobu věnoval vysílání.

Ve stejném termínu proběhl v areálu Pony-klubu víkend pro děti. Byl tu pro ně připravený program s koňmi i pejsky. Obráceně bylo naplánováno, že si děti mohou vyzkoušet PMR-vysílačky při hře „lodě”. Na louce nad areálem, kde měla původně vysílat expdice, pracovala s jednou radiostanicí Míša Olbramice, obklopená skupinou dětí. V zákoutí skály dole v lomu s druhou skupinou zůstal Viktor OK2TAR. Za výpomoc a zdárný průběh této hry patří velký dík i Rudovi a Liborovi, kteří zastali funkci rozhodčích obsluhující kontrolní „odposlechovou” stanici.

Související články:


Fotogalerie:

Po najetí myší na obrázek se zobrazí textový popisek.
Kliknutím na obrázek ho lze zvětšit, kliknutím na zvětšený obrázek se okno opět zavře.
(Některý počítač bude požadovat odsouhlasit „Povolit automaticky otevíraná okna z tohoto webu.“)


Děti na louce, kde měl stát tábor expedice. Děti se chystají na výlet. „Psí četa“ byla na pochod vybavená CB-stanicí. Prozvizorní vysílání ze dna lomu. OK9ZVZ „Zvíře Zlín“ chodil s foťákem a děti i koně fotografoval. Libor OK2ARI s přáteli.



[ zpět na hlavní stránku ] - [ expedice bílý tesák 2008 ] - [ malé portejbly ] - [ ukázky pro děti ]