Ukázka na táboře u Velkého Týnce 2011

expedice-bílý-tesák    z akcí    ukázky pro děti    ukázka na LT u Velkého Týnce 2011

Na období letních prázdnin jsme připravili ukázku vysílací techniky pro děti v rámci příměstského tábora, který pořádá občanské sdružení Corazon, v programu „Soboty pro šikulky”. Celá akce proběhne v areálu Pod Skalou nedaleko Velkého Týnce u Olomouce.

Termín:

Připravená témata:

Ohlédnutí za historií rádia.
Volné vyprávění o počátcích rozhlasového vysílání, doplněné ukázkami obrázků vývoje radiopřijímačů od krystalky přes podomácku vyráběné bateriové jednolampovky až po složité tovární přístroje. K dispozici bude i funkční krystalka. Každý, kdo bude mít zájem si může na vlastní uši poslechnout, jak tento primitivní, ale spolehlivý radiopřijímač hraje.
Ukázka vojenské sdělovací techniky.
Budeme mít od sběratelů dočasně zapůjčenou v minulosti velmi rozšířenou polovodičovou radiostanici RF10, včetně standardního příslušenství, zdrojových skříní, prutových i drátových antén a doplňkových skříněk, které rozšiřují její použití pro provoz ve vozidlech nebo pro jejich spolupráci přes přístavek s polními telefony. Dalším exponátem bude polní telefonní ústředna UT11, polní telefony TP25 a TA57.
Ukázka radioamatérského provozu.
Vyprávění o radioamatérském hobby, jeho vlivu na vývoj profesionálních služeb a o záludnosti šíření radiových vln. Stavba anténního stožáru a drátové antény typu „invertované-V”. Poslech českých i zahraničních radioamatérských stanic na krátkovlnném pásmu 80m. Případně (podle aktuálních podmínek šíření) i ukázka navázání radiového spojení. Stavba směrových antén pro velmikrátké vlny a ukázka spojení přes radioamaterské převaděče.
Práce dětí s občanskými radiostanicemi.
Ukázka ručních i vozidlových radiových stanic typu CB i PMR, které jsou volně prodejné. Představení jejich vlastností (a srovnání oproti vlastnostem mobilního telefonu). Poučení o pravidlech radiového provozu a slušném chování na radiových vlnách. Možnost nezávazně si vyzkoušet navázat s radiostanicemi spojení. Podle času i možnost expedičního vysílání na kanále CB-38 v rámci Olomoucka a Přerovska, budou-li k dispozici zájemci a protistanice z tohoto kraje.
Hra „lodě” s využitím polních telefonů.
Předpokladem této hry je dostatek zájemců - minimálně dvě trojčlenné skupiny. Budou sestaveny dvě soupeřící skupiny a každá vybavená mapou se čtvercovou sítí podle níž ostřeluje námořní flotilu protivníka. Oproti běžným zvyklostem, kdy se tato hra hraje v jedné místnosti, budou nyní obě skupiny v polních podmínkách, vzdálené několik set metrů od sebe. Nebudou se v průběhu hry navštěvovat, vzájemně je bude spojovat jen linka polního telefonu se kterým se naučí pracovat. Veškerá hra bude probíhat utajeně. Zprávy o souřadnicích bude před odesláním zapotřebí zašifrovat pomocí jednoduché číselné tabulky a po přijetí zase rozšifrovat. Hra tak zaměstná větší počet dětí, než kdyby se hrála klasicky. Každá bojující strana bude mít svůj tajný štáb čítající stratéga, šifranta a spojaře. Při hře bude kladen důraz nejen na regulérnost hry, ale také na správnost šifry a srozumitelnost předání zprávy. Podle minulého ročníku soudíme, že o napínavé chvilky nebude nouze a že se budou bavit nejen malí, ale i velcí, kteří budou kontrolovat průběh hry odposlechem na telefonní ústředně UT11.


Protože se akce koná venku - časový harmonogram, činnost i témata budou vybrána a přizpůsobena aktuálnímu počastí i věku přihlášených dětí. Máte-li zájem se zúčastnit, můžete kontaktovat přímo pořadatele tábora Corazon o.s.

Zapůjčená vojenská radiostanice RF-10 s příslušenstvím




Je sobota 6.srpna ráno. Počasí je vcelku dobré, teplo, situace na obloze zatím nenasvědčuje, že by nás mohla zaskočit nějaká nečekaná bouřka. Situace na rádiových vlnách je také uspokojivá. Pouze na CB frekvencích to vypadá, že přes poledne budou do relací pronikat rušivé signály ze zahraničí, ale to je v létě běžné a místní komunikaci by to nemělo zásadním způsobem ovlivnit. Vše mám nachystáno, nabaleno, připraveno. Zbývá jediné, převést věci do Velkého Týnce. Jenže jak se dozvídám, nikam se nepojede. Žádná technická závada, nic takového. Jen strohá zpráva - nejsou zájemci. Nikdo se nepřihlásil. O sobotní prezentaci, ani o hry nemá nikdo zájem - nepřijede ani jediné dítě. Osobně nemyslím, že je tomu tak. Děti mají rády vše co je nové, zajímavé a interaktivní. To jen jejich rodiče rozhodli, že tohle jejich děti nepotřebují. Rozhodli, aniž by dali dětem šanci věc poznat. Rozhodli, aniž by nám dali šanci ukázat, že věc dosud neznámá dokáze zaujmout, pobavit i poučit. Rozhodli kvůli pár ušetřeným korunám, za které mohli jejich děti i oni sami strávit pěkné a zajímavé odpoledne...

[autor: OK2TAR]



[ zpět na hlavní stránku ] - [ seznam ukázkových akcí ]